Bruksanvisning

BRUKSANVISNING:

DETTE ER VIKTIG FØR DU BEGYNNER.

 

Underlaget må være slett og konstruksjonen stabil.
Med fliser som underlag sjekk att det ikke er bom og att de sitter godt fast.
Underlaget må være fri for støv, fett og annet smuss som kan hemme heft (primer)

 

PRIMER
Primer kommer i 2 varianter.
1. Primer til sugende underlag som f.eks. spon, betong og avrettningsmasse osv. … Skal blandes 1.1 med like deler vann.
2. Spesialprimer til ikke sugende underlag f.eks. fliser, laminat, glass og metall osv. Spesialprimer er ferdigblandet til bruk.
Du begynner med å prime underlaget med primer. Påføres med rulle eller kost (anbefaler kost) Tørketiden beregnes til 2-3 timer.

TIPS: Om du primer mellom hvert strøk mikrosement tørker den ikke ut så fort og gjør påføringen enklere.

 

BASE TIL FIBERNETTING
Bland basen til fibernettingen med vann til den får en lett konsistens, dette er til å forsterke underlaget. Beregne ca. 2 kg sement til 1 m2 flate, legg så fibernettingen i massen og påfør ett tynt lag slik att fibernettingen dekkes/bakes inn i basen. Tørketid ca 12 timer.
Etter att base med netting er ferdigtørket påføres ett strøk med primer før mikrosementsystemet. Tørketid 2-3 timer.

Eller

MR ELASTIC BASE
MR Elastic består av en bøtte med sement (A)og en kanne med flytende (B) (Bland ikke hele opp i, men til det blir en sjokolademousse konsistens) som blandes sammen.

Legges først ett lag og så netting oppi, dras over med stålbrett og baker nettingen inn.
Skal tørke ca. 24 timer, viktig at den er helt tørr før mikrosementsystemet.
Her er det også en fordel å prime før mikrosementsystemet-

 

PIGMENT/FARGE
Pigmentet kommer i flaske og er målt opp til den mengden mikrosement fin/medium du har , den enkleste måten er å finne ut hvor mye vann du skal ha til mikrosementen og så tar du det i en kanne og blander pigmentet i den , da har du farget vann og blande mikrosementen med. ( f.eks. mikrosement medium skal blandes med 26% vann , bøtten er 18-20kg så det vil si ca.+ 5L vann i en kanne og 1 flaske pigment/farge i kannen, da har du den kannen med vann til og blande mikrosementen med og vil da få en jevn og lik farge , husk å riste kannen godt får hver gang du skal blande opp mikrosement da pigmentet vil falle til bunnen.

 

MIKROSEMENT GROV (1 lag)

Bland mikrosement Grov med farget vann (om sluttresultatet skal være grov, har du bestilt fin eller medium skal ikke grov ha farge, kun vann)

Kannen med vann ristes godt før bruk, det må ikke sitte igjen rester av fargen i kannen og om det er litt vanskelig å riste ut, snu kannen på hodet og «trykk» bunnfallet ut.

Beregne ca. 0,8-1 kg sement til 1 m2 flate. Massen blandes med elektrisk visp til det blir en konsistens som er lett å jobbe med og fri for klumper.
Visp først en gang og vent 5-10 min og visp igjen. Bland det du vil klare å bruke sånn ca. 0,5 t arbeid (da massen tørker forholdsvis raskt i bøtten). Bruk ett stålbrett å påføre Mikrosementen Tørketid ca. 6 timer.

Når Mikrosementen er tørket kan den slipes med maskin eller for hånd for å fjerne nupper osv. (husk å rengjøre for støv) For å unngå sliping, glatt med stålbrett når mikrosementen begynner tørke/bli hard.
Rens ofte stålbrettet med en fuktig klut når du glatter.

 

MIKROSEMENT MEDIUM (1 lag Grov + 2 lag Medium)

Vannet ristes godt (om du har pigmentet i) å blandes i Mikrosementen på samme måte som Grov og beregne 0,7-0,8 kg pr m2 pr lag. Her blandes det også så mye man klarer arbeide på 0,5 timer.
Mikrosementen påføres med stålbrett og dras ut i jevne bevegelser. Tørketiden er også her 6 timer pr strøk. Overflaten slipes til ønsket resultat og rengjøres for støv før neste lag påføres.
For å unngå sliping, glatt med stålbrett nå mikrosementen begynner tørke/bli hard.
Rens ofte stålbrettet med en fuktig klut når du glatter.

Eller

MIKROSEMENT FIN (1 lag grov + 2 lag fin)

Gjøres på samme måte som Mikrosement Medium men her bruker du ca. 0,5-0,6 kg pr m2 pr lag for å få ett finere resultat.
I denne prosessen kan du ikke glatte når det begynner tørke, her kan du slipe når mikrosementen er nesten tørr, du bruker da ett pussepapir for hånd og går lett over den før den herder.
For ett enda finere resultat kan du bruke håndflaten og glatte.

 

SEALER / IMPREGNERING
Når alle lag er tørre og rengjort for støv påføres sealer som fortynnes med 1.1 (like deler sealer og vann) påføres med kost (ca. 1m2 om gangen) og dra over med svamp i sirkler. Tørketiden her er 2-4timer.

TIPS: Om du påfører 2 strøk med sealer vil du være sikker på at porene er mettet og vil da gjøre det enklere med påføringen av lakk.

 

LAKK
Forsegle Mikrosementen med 2 komponent vannbasert lakk (10 deler lakk til 1 del herder) og påføres med egnet rulle for lakk og legg 3 lag.
(NB NB , i en overgangsperiode har noen fått polyuretan lakk / ikke vannbasert , der er blandingsforhold 1:4 , står på boks/herder , samme fremgangsmåte men kun 2 lag og skal ikke tilsettes vann)
Første strøk tilsettes ca. 8% vann og de neste 5% vann.
Tørketiden mellom strøkene er 3-4 timer.
Rør opp lakken med riktig blandingsforhold (bland ikke alt opp om gangen) la lakken stå ca 10min før du rører igjen (få ut luftbobler )
Legg så tynne lag som mulig , om lagene er for tykke vil det begynne herde fra toppen og man kan få luftbobler under.
Lakken blir også hardest ved tynne lag.

 

HUSK Å HA GOD LUFTING I ROMMET.

NB Det kan forekomme «weetlook» flekker i dusjsonen rundt sluket (ved bruk av Mr Elastic er det minimal sjanse for «weetlook»), dette har ingenting å si for kvaliteten bare utseendemessig.

TIPS.
Det kan med fordel slipes (litt avhengig av resultat du vil ha) mellom strøkene , støvsug etter sliping for å unngå støvkorn/struktur i neste omgang med mikrosement.
Sett på en vifte ved tørketidene så får du sirkulasjon i rommet ( ikke direkte mot mikrosementen)
Rengjør stålbrettet godt for hver påføring.
Etter 48 timer kan det brukes med forsiktighet men unngå å dusje til ca. 2-3 dager
Herde prosessen tar ca. 2 uker før ferdig herdet.
Varmekabler kan slås på etter 28 dager og med forsiktighet.

HUSK HELSE OG SIKKERHETSFORSKRIFTER OG BRUK VERNEUTSTYR MASKE OG BRILLER.

P.S Fikk du god service legg gjerne igjen en kommentar på vår facebook side Fokhus AS (vi er deg evig takknemlig), om du ikke er fornøyd vil vi gjerne vite det så send oss en mail på post@fokhus.no så vi kan få gjort noe med det